Onigiri na słodko

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2969
Onigiri na słodko
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kleistego ryżu do sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 płat suszonego nori
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dobrze przestudzić. Następnie płat nori pokroić nożem na male kawałeczki, potem przełożyć je na sito i sparzyć wrzącą wodą. Ocet ryżowy przelać do kubka, wsypać do niego brązowy cukier i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier całkowicie się roztopi. Wtedy dodać do tego sparzone wcześniej nori i dobrze wymieszać .Po wymieszaniu przelać do ugotowanego wcześniej ryżu. Całość ponownie dobrze wymieszać, po czym uformować z tego male trójkąty ręcznie lub za pomocą specjalnych foremek do onigiri.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów