Ciasto cytrynowe ze śmietaną i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 923
Ciasto cytrynowe ze śmietaną i orzechami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 garstka świeżego tymianku
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny Kasia
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka tartej skorki cytrynowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: margarynę przełożyć do miski i utrzeć z cukrem białym na puszystą masę. Do utartej masy wbić po jednym jajku, nadal ucierając. Następnie wsypać do tego mąkę i proszek do pieczenia. Sok cytrynowy zmieszać z tartą skórką cytrynową i dodać do całości. Wszystko dobrze zmiksować mikserem i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Śmietanę kremówkę zmiksować mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem i nałożyć ja na upieczone wcześniej ciasto. Następnie cukier brązowy stopić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, a kiedy się rozpuści - dodać do niego orzechy laskowe. Orzechy smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, potem ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów