Vermicelli a la carbonara

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g wędzonego boczku
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 żółtka jaj
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Wymieszać go z boczkiem i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość posypać natką zielonej pietruszki, tartym parmezanem i smażyć pod przykryciem do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, dodać do tego żółtka jaj i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy