Vermicelli a la carbonara

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 952
Vermicelli a la carbonara
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g wędzonego boczku
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 żółtka jaj
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Wymieszać go z boczkiem i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość posypać natką zielonej pietruszki, tartym parmezanem i smażyć pod przykryciem do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, dodać do tego żółtka jaj i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów