Omlet z ryżem i mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 931
Omlet z ryżem i mięsem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 200 g brązowego ryżu
  • 150 g kukurydzy w zalewie
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Kukurydzę osaczyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli, mielonego pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać szczyptę soli i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy. Wszystko polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów