Brukselka z kalafiorem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1428
Brukselka z kalafiorem i boczkiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duży kalafior
  • sól

Opis przygotowania:

Kalafiora oraz brukselkę umyć. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, po czym włożyć ją do rondla, zalać 1,5 lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w ćwiartki. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowanego wcześniej kalafiora i brukselkę. Całość dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów