Tortilla przegrzebkowa z serem i bazylią

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej papryki chili
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Bazylię oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Bazylię posiekać drobno do miski. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli i pokroić je drobno do miski z bazylią. Wsypać do tego mąkę, tarty ser Gouda, wlać letnią wodę, doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz. Wszystko posypać suszoną papryka chili i udekorować świeżym rozmarynem.

0 komentarzy

Podobne przepisy