Cukinia smażona z kiełkami i warzywami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3492

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 biała cukinia
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 marchew
  • sol
  • pieprz czarny (mielony)
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu czarnego oraz mielonym kminkiem. Na drugi talerz przesypać kaszę mannę. Pokrojoną wcześniej cukinię namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem posypać ją kaszą manną i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego sałatę, kiełki fasoli, startą na tarce jarzynowej marchew oraz obranego ze skóry i pokrojonego w cienkie plastry ogórka.

0 komentarzy

Podobne przepisy