Cukinia smażona z kiełkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 934
Cukinia smażona z kiełkami i warzywami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 biała cukinia
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 marchew
  • sol
  • pieprz czarny (mielony)
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu czarnego oraz mielonym kminkiem. Na drugi talerz przesypać kaszę mannę. Pokrojoną wcześniej cukinię namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem posypać ją kaszą manną i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego sałatę, kiełki fasoli, startą na tarce jarzynowej marchew oraz obranego ze skóry i pokrojonego w cienkie plastry ogórka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów