Ciastka czekoladowe z kremem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3338

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g drylowanych wiśni
  • 120 g masła rozpuszczonego
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki maślanki
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 g śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z sodą i solą. Masło roztopić w małym garnuszku.

Do misy miksera wlać rozpuszczone masło, dodać do niego kakao i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać cukier, ekstrakt z wanilii, maślankę i całość zmiksować. Wyrobioną masę rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w niej kubkiem krążki. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 12-15 minut. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn.umieszczamy czekoladę w szklanej misce i miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą w taki sposób tak, aby dno miski nie dotykało wody. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia (aż nie będzie gorąca, tylko delikatnie ciepła). Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone, cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Następnie przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej ciastka.

Wszystko posypać posiekanymi drobno, drylowanymi wiśniami.

0 komentarzy

Podobne przepisy