Ciastka czekoladowe z kremem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1065
Ciastka czekoladowe z kremem
fot. loustejskal / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g drylowanych wiśni
  • 120 g masła rozpuszczonego
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki maślanki
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 g śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z sodą i solą. Masło roztopić w małym garnuszku.

Do misy miksera wlać rozpuszczone masło, dodać do niego kakao i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać cukier, ekstrakt z wanilii, maślankę i całość zmiksować. Wyrobioną masę rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w niej kubkiem krążki. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 12-15 minut. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn.umieszczamy czekoladę w szklanej misce i miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą w taki sposób tak, aby dno miski nie dotykało wody. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia (aż nie będzie gorąca, tylko delikatnie ciepła). Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone, cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Następnie przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej ciastka.

Wszystko posypać posiekanymi drobno, drylowanymi wiśniami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów