Gryka ze szpinakiem i rodzynkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3338

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 250 g kaszy gryczanej jasnej
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 150 g rodzynek
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z wody. Kaszę opłukać wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić go na klarowanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak i oprószyć go szczyptą soli. Szpinak smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszkli. Wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać łuskanym słonecznikiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy