Sałatka warzywna z pieczarkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3338

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 4 duże młode ziemniaki
  • 4 duże pieczarki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka sałaty lodowej
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz biały mielony
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa oraz pieczarki dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, pokroić je w dużą kostkę, oprószyć szczyptą soli i dodać do sałaty na talerzu. Pieczarki obrać z błony i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, po czym oprószyć je szczyptą soli, białego pieprzu i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy