Ziemniaki pieczone z fasolą i jarmużem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

os.

Składniki

  • 400 g fasoli Jaś
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście jarmużu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki masła
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Jarmuż pokroić na kawałki. Musztardę przełożyć na talerz. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej fasolę. Smażyć ją przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do niej pokrojony jarmuż. Oba te składniki dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z musztardą. Ziemniaki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu ziemniaki wyciągnąć z piekarnika, pokroić w ćwiartki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy