Brokuł z pszenicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 631
Brokuł z pszenicą
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1 cebula
  • sól
  • Sos:
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Opis przygotowania:

Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie brokuła odcedzić i wyłożyć na talerz. Dodać do niego ugotowaną wcześniej pszenicę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie paski i dodać do potrawy. Mleko kokosowe wymieszać z mąką kukurydzianą w rondlu, doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i polać tym całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów