Topinambur z mlekiem i miksem buraczkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 966
Topinambur z mlekiem i miksem buraczkowym
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g topinamburu
  • 200 g mleka w proszku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 czerwone buraczki
  • garstka świeżej pachnotki zwyczajnej

Opis przygotowania:

Topinambur, pachnotkę oraz buraczki czerwone umyć i osączyć z wody. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraczki odcedzić, dobrze je przestudzić, potem obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach na talerz. Następnie topinambur obrać ze skóry, zanurzyć w jogurcie naturalnym, oprószyć mlekiem w proszku i dodać do startych buraczków na talerzu. Wszystko udekorować świeżą pachnotką zwyczajną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów