Kalafior z papryką i marynowaną cebulą

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 2 papryki żółte
  • 1 duży kalafior
  • sól
  • Marynatę:
  • 4 goździki
  • 3 czerwone cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 szklanki octu winnego z czerwonego wina
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • garstka świeżej bazylii

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i przełożyć do słoika. Do rondla wlać ocet winny, wodę, wsypać do tego brązowy cukier, ziarna kolendry, mielony kmin rzymski i dodać liście laurowe. Całość dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać tym pokrojoną cebulę w słoju. Wszystko zakręcić pokrywką i trzymać przez 24 godziny w temperaturze pokojowej. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Gotowego wyłożyć na talerz. Paprykę żółtą pozbawić nasion, miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do kalafiora na talerzu. Wszystko wyłożyć marynowaną wcześniej cebulą i posypać świeżą bazylią.

0 komentarzy

Podobne przepisy