Szprotki z cukinią

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g świeżych szprotek
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 1 żółta cukinia
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania

Szprotki oczyścić z wnętrzności, umyć i osączyć z nadmiaru wody. Oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ryb i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Szprotki smażyć do miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie jajka wbić na talerz, wsypać do nich szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartą. Pokrojoną wcześniej cukinię panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć ją w mocno rozgrzanym oleju na kolejnej patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu cukinie ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do usmażonych szprotek na talerzu. Wszystko udekorować świeżą bazylią oraz obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cebulą.

0 komentarzy

Podobne przepisy