Jajka z ziemniakami i boczkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Jajka z ziemniakami i boczkiem

    Dodane przez: iwona

    sowwwel / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 250 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 128%
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno pokroić. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich masło, zalać śmietaną i dobrze utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy. Na przekrojone jajka nałożyć szprycą ubitą masę ziemniaczaną. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony boczek wraz z tłuszczem dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy