Madeleine ze śmietaną, migdałami i orzechami

arek

Autor:

Przepisów: 1925

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 śmietany kremówki
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki kukurydzianej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę kukurydzianą oraz pszenną, cukier, mielone migdały i tartą skórkę cytrynową. Wlać do tego maślankę i roztopione masło. Następnie 2 jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać do całości. Wszystko dobrze zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia ciastek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciastka piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz mielonymi migdałami na jednolitą masę w misce i po ubiciu wyłożyć na talerz. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi i polać sokiem z cytryny.

0 komentarzy

Podobne przepisy