Jajka smażone z kawiorem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g czerwonego kawioru z łososia
  • 7 jaj
  • 2 łyżki wody przegotowanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 gałązka świeżego estragonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Sześć jaj przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy. Następnie wyłuskać z nich żółtka i przełożyć je do miski. Do żółtek dodać masło, musztardę, szczyptę soli i dobrze rozmieszać widelcem. Jedno jajko wbić na talerz, wlać do niego wodę przegotowaną wodę, dokładnie roztrzepać widelcem i wysmarować całe białka ugotowanych wcześniej jaj. Wysmarowane białka posypać bułką tartą, włożyć je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru oleju i wyłożyć na talerz. Na usmażone białka jaj wyłożyć kawior, a potem szprycą wycisnąć na to rozmieszane wcześniej żółtka z masłem i musztardą. Wszystko posypać tartą gałką muszkatołową i udekorować świeżym estragonem.

0 komentarzy

Podobne przepisy