Dynia pieczona z kaczką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 988
Dynia pieczona z kaczką
fot. loustejskal / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 male dynie piżmowe
  • 3 piersi z kaczki
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • mielony pieprz czarny
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Dynie oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Następnie z dyni wydrążyć środki od spodu. Piersi z kaczki pokroić w kostkę i oprószyć szczyptą soli, pieprzem i suszonym tymiankiem. Pokrojone mięso przełożyć do wydrążonych dyń. Całości przełożyć do mocno rozgrzanego oleju w rondlu ogonkami do dołu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż dynie zmiękną. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do sałaty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów