Ośmiornica z sałatą i koperkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ośmiornica z sałatą i koperkiem

    Dodane przez: iwona

    JohnKarak / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku ze świeżej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mrożona mała ośmiornica
  • 1 główka salaty strzępiastej
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę oraz zielony koperek pokroić na małe kawałki i wyłożyć na talerz. Ośmiornicę rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie odciąć z niej macki i przełożyć je na rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni. Macki smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do nich obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz z warzywami. Wszystko posypać suszoną kolendrą i skropić sokiem ze świeżej cytryny.

0 komentarzy

Podobne przepisy