Sałatka z pieczonych warzyw i sardeli

wd2005

Autor:

Przepisów: 3474

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g filetów z sardeli w oleju
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany obrać ze skóry i pokroić je w cienkie, podłużne plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w piórka. Oliwki oraz sardele osączyć z zalewy i przełożyć do brytfanki. Do sardeli z oliwkami dodać pokrojone wcześniej warzywa. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i posypać nim po całości. Składniki w brytfance doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym pieprzem białym i dobrze wymieszać. Potem wszystko zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy