Sałatka z pieczonych warzyw i sardeli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 921

Składniki:

  • 200 g filetów z sardeli w oleju
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany obrać ze skóry i pokroić je w cienkie, podłużne plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w piórka. Oliwki oraz sardele osączyć z zalewy i przełożyć do brytfanki. Do sardeli z oliwkami dodać pokrojone wcześniej warzywa. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i posypać nim po całości. Składniki w brytfance doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym pieprzem białym i dobrze wymieszać. Potem wszystko zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów