Kurczak zawijany z warzywami i ryżem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • garść rukoli

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżąca woda. Przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę włoską podzielić na liście. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Groszek zielony osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, przełożyć na liście kapusty włoskiej i posypać startą wcześniej marchewką oraz osączonym z zalewy zielonym groszkiem. Całość dobrze zawinąć i włożyć do rondla z gotującym się bulionem warzywnym. Wszystko gotować do miękkości mięsa. Wtedy wyciągnąć z bulionu i przełożyć na talerz z ryżem. Gotową potrawę przyozdobić rukolą.

0 komentarzy

Podobne przepisy