Łódki maltańskie

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

>6 os.

Składniki

  • 500 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ciemnego rumu
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 800 g draży z rumem
  • 400 g gorzkiej
  • 400 białej czekolady
  • 400

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz szczyptą soli. Dodać do tego miękkie masło, wlać ekstrakt waniliowy, rum i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciast zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie przy pomocy foremki przypominającej łódkę wyciąć w cieście odpowiednie kształty. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu czekoladę gorzką oraz białą połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić obie na płynną masę w osobnych rondlach na małym ogniu. Rozpuszczoną masą z czekolady gorzkiej polać po dnie łódeczek z ciasta. Na to nałożyć po 3 draże z rumem i całość zalać białą czekoladą. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady. Wtedy podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy