Hornazo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1364
Hornazo
fot. Tom Head / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki wody
  • 1 żółtko jajka
  • Ciasto:
  • 800 g mąki żytniej
  • 450 ml cieplej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 350 g kiełbasy chorizo
  • 350 g kaszanki
  • 3 jajka gotowane na twardo

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepła wodą, wsypać cukier i dobrze rozetrzeć łyżeczką. Roztarte odstawić na 5 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz mielonym kminkiem. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie i podzielić na dwa kawałki. Jeden kawałek ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy do pieczenia. Na to nałożyć pęta kiełbasy chorizo, kaszankę i gotowane jajka. Całość nakryć drugim kawałkiem ciasta i dobrze docisnąć do siebie. Wszystko wysmarować żółtkiem jajka wymieszanym z wodą, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika przestudzić i pokroić na porcje.

Komentarze (0)