Placki kukurydziane z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 955
Placki kukurydziane z warzywami
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • Ciasto:
  • 1 szklanka białej mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Marchew umyć, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić również w kostkę i wymieszać z pokrojoną wcześniej marchewką.

Przygotować ciasto: obie mąki kukurydziane przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i solą. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, rozpłaszczyć je ręką na małe placki i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić obu stron. Wtedy ściągnąć je z patelni, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną marchewką z kiszonym ogórkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów