Szparagi w sosie holenderskim

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g zielonych szparagów
  • sól
  • Sos:
  • 230 g masła
  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

Opis przygotowania

Szparagi umyć, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: żółtka przełożyć do miski, wlać do nich sok cytrynowy, wsypać pieprz cayenne i dobrze roztrzepać trzepaczką. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wlać do niego roztrzepane wcześniej składniki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i trzymać na średnim ogniu do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i polać tym szparagi na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy