Łosoś z kuskusem i sosem z Tequili

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów z wędzonego łososia w plastrach
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • sól
  • Sos:
  • 100 ml Tequili
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml soku z ananasa
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z limonki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Na kaszę wyłożyć filety z wędzonego łososia.

Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać ją drobno do miski. Natkę zielonej pietruszki również pokroić drobno i dodać do papryczki w misce. Wlać do tego bulion warzywny, sok z ananasa i tequilę. Następnie zetrzeć do tego skórkę z limonki. Całość doprawić do smaku szczyptą mielonego czarnego pieprzu, soli, dobrze wymieszać i polać tym potrawę.

0 komentarzy

Podobne przepisy