Dynia zapiekana z kurczakiem, boczkiem i serem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3473

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g wędzonego boczku
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dynia do 1,5 kg
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Dynię umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 2 cm i wydrążyć z nich nasiona. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić. Następnie razem z serem twarogowym zmielić je maszynką do mięsa i dodać do pokrojonego boczku w misce. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i dodać do całości. Mięso z serem w misce doprawić do smaku solą jeśli trzeba, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Następnie dobrze wymieszać i nałożyć do wnętrza wydrążonej wcześniej dyni. Wszystko przełożyć na talerze żaroodporne, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Całość piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy