Kule serowo-krewetkowe z sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 242
Kule serowo-krewetkowe z sosem
fot. loustejskal / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 biała rzepa
  • 1 szklanka bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • dowolne kwiaty do dekoracji
  • olej do głębokiego smażenia
  • Kule krewetkowe:
  • 350 g mrożonych krewetek
  • 100 g tartego sera Gouda
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 białka jaj
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku
  • Sos:
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Rzepę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie krążki, po czym wykroić w nich metalową foremką dowolne kształty. Szczypiorek pokroić drobno.

Przygotować kule krewetkowe: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, a mięso podzielić na małe kawałeczki. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu, tartym serem Gouda, częścią pokrojonego szczypiorku (pozostałą część szczypiorku pozostawić do posypania potrawy) i rozdrobnionymi wcześniej krewetkami. Całość skropić letnią wodą, dodać białka jaj i wyrobić ciasto. Uformować z niego małe kule, obtoczyć bułką tartą i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotować sos: żółtka przełożyć do miski, dodać do nich musztardę Dijon, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, pastę chili i wlać do tego sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem i dobrze rozmieszać widelcem.

Gotowy sos wyłożyć na talerz, na niego położyć usmażone kule krewetkowe i krążki ozdobne z rzepy. Na to wyłożyć kolejną porcje sosu. Wszystko posypać pozostawionym szczypiorkiem i udekorować dowolnym kwiatem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy