Biszkopty budyniowo-bananowe

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g biszkoptów okrągłych
  • 4 banany
  • Budyń:
  • 500 ml mleka 2%
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii

Opis przygotowania

Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować budyń: laskę wanilii przekroić i wyskrobać z niej nasionka do rondla. Następnie wlać do nich 250 ml mleka, dodać masło i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Pozostałe 250 ml mleka wlać do kolejnego rondla, dodać do niego żółtka jaj, wsypać cukier, mąkę i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu stopniowo przelać to do wrzącego mleka z masłem. Całość dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita gęsta masa. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dobrze przestudzić. Przestudzoną masę nałożyć na rozłożone na tacy biszkopty, a na to nałożyć pokrojone wcześniej banany.

0 komentarzy

Podobne przepisy