Grzanki z serem, jajkami i szpinakiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g sera ricotta
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bagietka
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • słodka papryka mielona

Opis przygotowania

Szpinak rozmrozić. Bagietkę pokroić na kromki i wysmarować je 4 łyżkami oliwy. Następnie wysmarowane oliwą kromki przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić go na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, wsypać tartą gałkę muszkatołową i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie dodać do tego ser ricotta. Ser ze szpinakiem dobrze wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na usmażone wcześniej grzanki. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i mielonym pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy