Kotlety z móżdżku wołowego i sera w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1023
Kotlety z móżdżku wołowego i sera w sosie pomidorowym
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g móżdżku wołowego
  • 100 g tartego parmezanu
  • 30 g sera Gouda w całości
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • Sos:
  • 50 ml koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cukier

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz jabłko umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Jabłko pozbawić gniazd nasiennych i pokroić je w drobną kostkę. Ser Gouda pokroić w drobna kostkę. Następnie móżdżek wołowy pokroić drobno i przełożyć go do miski. Wsypać do niego tarty parmezan oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać mąkę, dobrze wymieszać i zrobić z tego jasną zasmażkę. Następnie do zasmażki wlać bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym po potrawie. Całość posypać pokrojonym wcześniej jabłkiem, serem Gouda i szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów