Ciasto Ameryka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 249
Ciasto Ameryka
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 300 g truskawek
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 10 białek jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka niebieskiego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 rozpuszczona kostka margaryny Kasia

Opis przygotowania:

Truskawki i borówkę amerykańską umyć i osączyć z wody. Truskawki pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo wsypać cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując. Następnie wlać do tego aromat migdałowy i rozpuszczoną margarynę. Całość dobrze zmiksować i podzielić na trzy części. Do jednej z części wlać barwnik czerwony, do drugiej barwnik niebieski i każdą tę część zmiksować mikserem osobno. Natomiast trzecią część pozostawić bez żadnego barwnika. Wszystkie części ciasta przelać na osobne blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem, jak ciasto nie przykleja się do niego, wtedy jest upieczone i należy wyciągnąć je z piekarnika. Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Upieczone ciasta przekroić na odpowiednie plastry. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę. Następnie na spod formy aluminiowej włożyć plaster pokrojonego wcześniej ciasta z barwnikiem czerwonym i wysmarować go bitą śmietana. Na to nałożyć plaster bez barwnika spożywczego i również wysmarować go śmietaną. Następnie ponownie nałożyć plaster z barwnikiem czerwonym oraz białym. Na sam koniec nałożyć plaster ciasta w kolorze niebieskim. Całość wysmarować bitą śmietaną i udekorować truskawkami oraz borówką amerykańską.

0 komenatrzy

Podobne przepisy