Jajka piklowane z pomidorem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2613
Jajka piklowane z pomidorem
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 10 jaj
  • 3 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 zielone pomidory
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać je ze skorupek. Do dużego wyparzonego wrzątkiem słoja włożyć wiązkę suszonego kopru, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego i kolorowego pieprzu. Włożyć do tego, obraną ze skory i pokrojona w cienkie plastry cebulę z czosnkiem ugotowane wcześniej jajka i zielone pomidory. Następnie do rondla wlać ocet, wodę, cukier, sól i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przelać to do jaj w słoju. Całość zakręcić pokrywką, wstawić do rondla z wodą (powinna sięgać do polowy słoja) i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć z wody i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów