Jajka piklowane z pomidorem

iwona

Autor:

Przepisów: 2006

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 10 jaj
  • 3 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 zielone pomidory
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania

Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać je ze skorupek. Do dużego wyparzonego wrzątkiem słoja włożyć wiązkę suszonego kopru, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego i kolorowego pieprzu. Włożyć do tego, obraną ze skory i pokrojona w cienkie plastry cebulę z czosnkiem ugotowane wcześniej jajka i zielone pomidory. Następnie do rondla wlać ocet, wodę, cukier, sól i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przelać to do jaj w słoju. Całość zakręcić pokrywką, wstawić do rondla z wodą (powinna sięgać do polowy słoja) i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć z wody i przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy