Frytki z miksem z groszku i awokado

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 duże ziemniaki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • szczypta mielonej, słodkiej, czerwonej papryki
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Szczypiorek oraz awokado umyć i osączyć z wody. Szczypiorek posiekać drobno. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć go do miksera. Groszek zielony odcedzić z zalewy i dodać do awokado w mikserze. Oba składniki zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić ją do smaku szczyptą soli, mielonej czerwonej papryki i wyłożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć je papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy