Piękna Helena

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 800 ml wody
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałki lodów malinowych
  • 2 płast sezamków
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania

Gruszki umyć, obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne z całym rdzeniem. Następnie do rondla wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier i dodać do tego przekrojoną w poprzek laskę wanilii. Całość w rondlu doprowadzić do wrzenia, po czym do wrzątku włożyć obrane wcześniej gruszki. Gotować je przez 15 minut na średnim ogniu, po czym wyciągnąć je, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć ją do miski. Postawić ją na rondlu z gotującym się 1 l wody i rozpuścić w niej czekoladę na płynną masę. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu ściągnąć z rondla. W rozpuszczonej masie namoczyć plastry sezamków, a resztę rozpuszczonej masy przelać do wydrążonych gotowanych gruszek na talerzu. Na gruszki z masą czekoladową nałożyć lody malinowe i całość udekorować namoczonymi czekoladą sezamkami.

0 komentarzy