Cukinia pieczona z fetą i kurczakiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g sera feta
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 żółte młode cukinie
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Opis przygotowania

Cukinie oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Cukinie przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Wydrążone cukinie napełnić serem feta, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, posypać bazylią i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Cukinie piec do miękkości, po czym wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z patelni i dodać do cukinii na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy