Placki z cukinii z serem i jajkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 młode cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki tartego sera Gouda
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Cukinię oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Cukinie obrać ze skóry, zetrzeć na do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i odcisnąć z niej nadmiar soku. Następnie do odciśniętej cukinii dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, wbić 2 jajka, wsypać mąkę oraz tarty ser Gouda. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dwa jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody i dodać do potrawy. Wszystko posypać szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy