Kaczka zapiekana z morelami i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 847
Kaczka zapiekana z morelami i pieczarkami
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki suszonej moreli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Suszone morele sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je w drobną kostkę. Piersi z kaczki pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej mięso. Mięso lekko zrumienić, po czym dodać do niego pokrojoną cebulę i pieczarki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do brytfanki. Dodać do tego pokrojone wcześniej suszone morele. Dwa jajka wbić do rondla, zalać je śmietaną, wsypać do tego parmezan, bułkę tartą i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać to do na mięsa z pieczarkami w brytfance. Na wierzch wbić jedno jajko. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec do chwili, aż całość zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojonym szczypiorkiem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów