Placki kurczakowo-kukurydziane z sosem chili

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 3 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Udka z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i rozdrobnić je na małe kawałeczki do miski. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, natkę zielonej pietruszki, mąkę pszenną, kukurydzianą, wlać olej i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pierzu, dobrze wymieszać i przełożyć łyżką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wszystko smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotowe placki podawać z słodko-kwaśnym sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy