Pita ziemniaczana z serem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 chlebki pita
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą oraz marchewkę pokroić w słomkę i przełożyć do miski. Następnie skropić sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do pokrojonych ziemniaków w misce. Wsypać do tego tarty parmezan, suszoną kolendrę i pokrojony drobno szczypiorek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać. Następnie chlebki pita przekroić na połowy i napełnić je wymieszanymi składnikami z miski. Napełnione chlebki pita przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do warzyw na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy