Podgrzybki z warzywami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1023
Podgrzybki z warzywami i orzechami
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g miąższu z dyni
  • 300 g świeżych podgrzybków
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 200 g brukselki
  • 2 łyżki masła
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka lubczyku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Natkę lubczyku pokroić drobno. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, potem przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Potem odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w drobną kostkę podgrzybki, suszony tymianek i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowane i pokrojone ziemniaki, orzechy ziemne i lubczyk. Całość na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Miąższ z dyni, ugotowaną wcześniej brukselkę oraz kalafiora wrzucić razem do jednego rondla, z mocno nagrzanym olejem i smażyć do chwili, aż warzywa te zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju , doprawić przyprawami do smaku i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko udekorować gałązka świeżego lubczyku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów