Pita z jajkiem, szparagami i kalafiorem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g zielonych szparagów
  • 4 jajka przepiórcze
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 chlebki pita
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 listki świeżej bazylii
  • 1 kalafior
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Chlebki pita wysmarować oliwą z oliwek i lekko je zrumienić na rozgrzanej patelni. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Następnie kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować mikserem na jednolitą masę, a potem nałożyć na chlebki pita. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane szparagi odcedzić i wyłożyć na pitę z kalafiorem. Jajka przepiórcze przełożyć do kubka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na miękko, po czym odcedzić, obrać je ze skorupek i dodać do całości. Pomidorki cherry pokroić na połowy i dodać do potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą mielonego czarnego pieprzu, posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i udekorować listkami bazylii.

0 komentarzy

Podobne przepisy