Hummus z szczypiorkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1752
Hummus z szczypiorkiem
fot. belgianchocolate / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g ciecierzycy z puszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 0,5 łyżeczki soli
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Do ciecierzycy dodać pastę sezamowa tahini, obrany ze skóry czosnek i pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość zalać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze zmiksować na jednolita masę. Po zmiksowaniu wszystko wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów