Hummus z szczypiorkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 g ciecierzycy z puszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 0,5 łyżeczki soli
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania

Szczypiorek oraz natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Do ciecierzycy dodać pastę sezamowa tahini, obrany ze skóry czosnek i pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość zalać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze zmiksować na jednolita masę. Po zmiksowaniu wszystko wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy