Tarta jabłkowo-śliwkowa z kajmakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 212
Tarta jabłkowo-śliwkowa z kajmakiem
fot. belgianchocolate / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kajmaku
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 4 jabłka słodkie
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Do pokrojonych jabłek dodać powidła śliwkowe, kajmak i dobrze wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i nałożyć na blachę do pieczenia. Całość wypełnić wymieszanymi wcześniej jabłkami z powidłem i kajmakiem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

0 komenatrzy

Podobne przepisy