Szaszłyki z jałowcem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1480
Szaszłyki z jałowcem
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 g karkówki wołowej bez kości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego jałowca
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka mielonych nasion jałowca
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryki pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebule obrać ze skóry i pokroić w talarki. Mięso wysmarować oliwą z oliwek, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym jałowcem i pokroić je na małe kawałki. Następnie pokrojone mięso, paprykę i cebulę nabić na patyczki szaszłykowe, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego świeże gałązki jałowca i grillować jeszcze całość przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów