Ryż z boczkiem i szczypiorkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 560
Ryż z boczkiem i szczypiorkiem
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szalotka
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie boczek wędzony pokroić w dużą kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowany wcześniej ryż, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz szalotką.

0 komenatrzy

Podobne przepisy