Parowańce z tofu i sosem orzechowo-chili

iwona

Autor:

Przepisów: 2000

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g jedwabistego tofu
  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki ryżowej
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 100 g tłuczonych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Tofu pokroić w plastry o grubości 1 cm.

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozgnieść ręcznie na placki o grubości 0,7 mm. Następnie placki te przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość nakryć i od chwili zagotowania wody w naczyniu, placki parować przez 10 minut.

Po tym czasie ściągnąć je z sita i nałożyć na nie pokrojone wcześniej tofu.

Przygotować sos: tłuczone orzechy przesypać do miski. Następnie dodać do nich pokrojoną natkę zielonej pietruszki i sos słodko-kwaśny chili. Całość dobrze wymieszać i wysmarować tym tofu na plackach. Wszystko zgiąć na połowy i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy