Parowańce z tofu i sosem orzechowo-chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1613
Parowańce z tofu i sosem orzechowo-chili
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g jedwabistego tofu
  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki ryżowej
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 100 g tłuczonych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Tofu pokroić w plastry o grubości 1 cm.

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozgnieść ręcznie na placki o grubości 0,7 mm. Następnie placki te przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość nakryć i od chwili zagotowania wody w naczyniu, placki parować przez 10 minut.

Po tym czasie ściągnąć je z sita i nałożyć na nie pokrojone wcześniej tofu.

Przygotować sos: tłuczone orzechy przesypać do miski. Następnie dodać do nich pokrojoną natkę zielonej pietruszki i sos słodko-kwaśny chili. Całość dobrze wymieszać i wysmarować tym tofu na plackach. Wszystko zgiąć na połowy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów