Pasta paprykowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3032

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 2 suszone pikantne papryczki chili
  • 10 dkg cukru ( najlepszy cukier brązowy)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/8 l octu winnego (białego)

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, przekroić na połowy i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na drobne kawałki. Pomidory umyć, ponacinać górę, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i zdjąć z nich skórę, po czym pokroić je na kawałki. Obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Papryczkę chili pokroić na drobne kawałeczki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić do niego pokrojone składniki. Wszystko wymieszać i podsmażyć do 10 minut na małym ogniu. Mieszać należy dość często, aby się nie przypalało. Do składników dodać cukier, sól, ocet winny i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować do 25 minut na małym ogniu, aż pasta zgęstnieje. Przed podaniem do spożycia doprawić przyprawami do smaku.

0 komenatrzy

Podobne przepisy